3 manieren om te ervaren hoe jij in je lijf zit!

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 11:40

Hoe zit jij in je lijf vandaag?

Vandaag wil ik samen met jou stilstaan bij iets wat heel simpel klinkt, maar wat in de praktijk nog wel eens lastig blijkt: Hoe zit jij in je lijf op dit moment?

Voor iedereen, maar zeker voor ouders die al een hele tijd in overleefstand staan door alle gebeurtenissen rondom de vroeggeboorte van hun kindje, is het soms erg lastig om je bewust te zijn van je lijf.

De haastigheid van deze maatschappij en alles wat we daarin 'moeten' doen, maakt dat we onbewust steeds verder komen te staan van de verbinding met ons lichaam. En daardoor kom je ook steeds verder af te staan van het voelen van je lijf en van het voelen in het algemeen.

 

Ik heb zelf ervaren dat het niet los kunnen laten van die opgebouwde spanning kan leiden tot het verliezen van de verbinding met jezelf, met je lijf en op den duur ook met jouw omgeving. Het in overleefstand blijven staan leek voor mij heel logisch, maar dat wás het niet.

 

In dit blog geef ik jou 3 manieren om weer in contact te komen met je lijf. Ik garandeer je niet dat dit de eerste keer dat je dit gaat proberen, meteen zal lukken. Het vraagt om wat oefening, maar oefening baart kunst!

 

 

 

In contact met je lijf?

3 manieren om in contact te komen met je lijf

  1. Zakken in je lijf
  2. De 5-4-3-2-1 methode
  3. Letterlijk even stilstaan

 

1. Zakken in je lijf

Deze methode leerde ik zelf ooit van een haptotherapeute en helpt je om naar je basis toe te gaan.

Ik zal het hier stap voor stap uit te leggen.

 

  1. Ga zitten in een gemakkelijke stoel of ga liggen op bed

 

  1. Probeer nu heel bewust een paar keer diep in en uit te ademen, leg eventueel je handen op je buik en probeer die handen zachtjes weg te duwen tijdens het ademen. Niet forceren, gewoon rustig ademen. Hierdoor krijg je een buikademhaling

 

  1. Ervaar dat je ruimte krijgt in je buik, voel die ruimte en blijf ondertussen rustig door ademen

 

  1. Leg nu je handen onder je billen. Dit kan zowel zittend als liggend, probeer het maar.

 

  1. Voel met je billen dat je het matras of de zitting van de stoel waar je in zit dóór je handen heen voelt. Ga met je aandacht naar je billen, naar je handen onder je billen, naar de zitting/het matras en blijf rustig ademen. Neem hier een paar minuten de tijd voor, terwijl je met je aandacht bij jouw handen onder je billen probeert te blijven.

 

  1. Als je merkt dat je aandacht verslapt: niet erg, probeer je aandacht weer te vestigen op je handen en je billen.

 

  1. Na een paar minuten: haal rustig je handen onder je billen vandaan, terwijl je rustig blijft zitten/liggen.

 

Hoe zit je nu in je stoel (of lig je in het matras) ten opzichte van voordat je aan deze oefening begon?

Ben je gezakt in je lijf?

Ben je je meer bewust van de stoel waar je in zit, of het matras waar je meer in bent gaan liggen.

 

Hoe voelt dat?

 

 

2. De 5-4-3-2-1- methode

Deze oefening is ook fijn als je merkt dat je meer gespannen bent of je gedachten met je op de loop gaan. Met deze oefening wordt je je meer bewust van je zintuigen. Hij gaat zo:

 

Ga ergens zitten, liggen of staan (of doe hem, terwijl je aan het wandelen bent).

 

  1. Noem nu 5 dingen op die je ziet.

Kijk hiervoor eens goed om je heen, neem de tijd hiervoor.

 

  1. Noem 4 dingen die je hoort.

Spits je oren als het wat rustiger is, of juist om de afzonderlijke  geluiden van de drukte van de stad tot je te laten doordringen. Misschien hoor je door alle drukte heen wel een vogel fluiten?

 

  1. Noem 3 dingen die je voelt.

Dit kan de kriebel van je trui zijn, maar ook de kriebel in je neus. Of de harde (of juist zachte) zitting van de stoel.

 

  1. Noem 2 dingen die je ruikt.

Adem hiervoor even diep in via je neus en herhaal dit een paar keer als dat nodig is. Soms is de geur heel subtiel, soms is íe overduidelijk aanwezig. Mocht het de luier van de kleine zijn: De oefening is bijna klaar ;-)

 

  1. Noem tot slot 1 ding dat je proeft in je mond.

Bijvoorbeeld de nasmaak van de koffie die je een tijdje geleden hebt gedronken, of van het stuk fruit dat je net op hebt. Soms helpt het om echt even een beetje te smakken, je tong te bewegen in je mond.

 

De 5-4-3-2-1 methode
Stilstaan

De laatste oefening alweer. Deze is wat uitgebreider en vraagt wat meer tijd.

 

3. Letterlijk even stilstaan

Soms is het goed om echt even bewust te gaan staan en je lijf te voelen, inclusief de kleine pijntjes en de gespannen spieren. Je daarvan bewust worden en er aandacht aan geven, levert misschien al op dat je iets meer kunt ontspannen. Ik heb hem specifiek voor de mama's uitgeschreven, maar met wat aanpassingen is hij ook geschikt voor de papa's.

 

Ga hiervoor zonder schoenen, het liefst op blote voeten, op de grond staan. Verplaats je gewicht maar eens een paar keer naar voren en naar achter, zonder je voeten te verplaatsen. Voel wanneer je in balans staat en wanneer niet. Eindig in het midden, zodat je gewicht evenredig over je voeten is verdeeld.

 

Ga dan eens met je aandacht naar alle delen van je lichaam, van beneden naar boven. Begin bij je tenen, ga via je je voeten en enkels rustig naar boven, naar je kuiten.

Sta per onderdeel bewust eens stil, zodat je even aandacht hebt voor dat deel van je lichaam. Het is onderdeel van jou en mag er zijn.

 

Via je knieën en bovenbenen kom je bij je billen en heupen. Je basis. Voel eens hoe stevig die basis is, waar jij op mag leunen. Het is jouw basis. Adem een paar keer diep in via je neus en adem rustig uit via je mond. Voel hoe je zakt in die basis.

 

We zijn bij je buik, waarin jij als moeder je kindje hebt mogen dragen. En hoewel jouw buik het kindje niet kon voldragen, is het wel jouw buik, met daaronder jouw basis.

Leg je handen maar eens op jouw buik, adem een paar keer goed in en uit, en zeg tegen je buik: Het is goed. Komen er emoties los? Dat is oké, alles mag er zijn. Neem het waar en zeg tegen jezelf: Het is oké, het mag er zijn."

 

Via je romp komen we bij je schouders en nek en daaronder je rug. Daar zit vaak wat spanning. Draai een paar keer rustig met je schouders naar voren…. En weer naar achteren. Blijf ondertussen rustig doorademen en voel dat met iedere uitademing er een stukje van de spanning weg wordt geademd.

 

We maken een klein uitstapje naar je armen en handen, die jouw kindje zo fijn mogen vasthouden. Jouw armen en jouw handen, die ook jou mogen vasthouden. Waarmee je ook jezelf kunt troosten als er even niemand in de buurt is. Leg maar eens een hand op je wang, omvat dat deel van je gezicht er eens mee en ervaar dat dit troostend kan zijn.

 

Tot slot komen we bij jouw hoofd, met je gezicht en met daaraan je nekspieren, die weer via je rug naar beneden gaan. Je zintuigen zitten hier voor een groot deel. Wat hoor je, zie je, ruik je?

Adem nog maar eens bewust in en uit.

 

Als je je ogen dicht had, kun je ze nu openen. Adem nog een paar keer rustig via je neus in en via je mond uit. Rond de oefening af op een manier die bij jou past. Bijvoorbeeld: "Dit is mijn lichaam, het is van mij, en het mag er zijn zoals het is."

Ik hoop dat deze oefeningen jou een beetje helpen om je bewust te worden van je lichaam. En zoals gezegd: Lukt het niet in een keer? Dat is niet erg. Soms is herhaling nodig om het je eigen te maken.

Heb je behoefte aan meer hulp hierbij of ervaar je dat er (te) veel loskomt aan emoties en weet je niet hoe je daarmee moet omgaan?

Neem vooral contact met mij op, dan help ik je!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.