Wie is Ursula?

 

Leuk dat je meer over mij wilt weten!

En terecht: je wilt graag weten met wie je van doen hebt nu je deze stap hebt gezet.

 

Een paar korte weetjes over mij:

  • Mijn naam is Ursula Hopman, geboren in 1979 in Naarden als oudste dochter van het gezin waarin ik opgroeide.
  • Naast echtgenote van Floris ben ik moeder van 3 kinderen, met ieder zo hun eigen temperament en karakters. 
  • Ik houd van wandelen, buiten zijn, en nieuwe plekken in de wereld ontdekken. 
  • Mijn ideale start van de dag is in alle rust, met een goede cappuccino, buiten in de tuin of op de veranda.
  • Dit laatste lukt in de praktijk vrij weinig, omdat mijn kinderen vaak eerder wakker zijn dan ik.

 

Hoogsensitief

Als kind was ik een gevoelig meisje, met een intense binnenwereld. Ik werd door mijn ouders en leerkrachten verlegen of 'einzelgänger'  genoemd. 'Speelt het liefst alleen,' was erg op mij van toepassing. Ik kon helemaal verdwalen in mijn gedachten, was veel bezig met schrijven en muziek en ook was ik graag in de natuur.  

Ik kon en kan nog steeds goed observeren. Ik sta in een grote groep het liefst aan de zijlijn, om te beschouwen, zien wat er gebeurt, voelen welke stemming er hangt. Ik ben nog altijd sfeergevoelig en voel het aan als er iets in de lucht hangt, wat onbesproken is. Dat dit hoogsensitiviteit (hooggevoeligheid) genoemd wordt, heb ik pas ontdekt toen ik ver in de twintig was en ik het boek van Elaine Aron las.

Ervaringsdeskundige op gebied van vroeggeboorte

Als moeder ben ik ervaringsdeskundig op het gebied van vroeggeboorte. Onze jongste is met 27 weken en 3 dagen in het AMC geboren en heeft ruim drie maanden in het ziekenhuis gelegen. Een enorm heftige periode, waar wij als ouders op overleefstand stonden. Omdat we ook nog twee jonge kinderen hadden, schipperden we afwisselend tussen ziekenhuis en thuis, waren we vooral met regelzaken bezig en vergaten we ons zelf en elkaar.

Eenmaal thuis ervaarden we vooral dat onze omgeving niet begreep dat de dingen voor ons nog verre van normaal waren. "Joh, hij is nu lekker thuis, alles is toch weer goed?"

Maar toen begon het leven voor ons pas weer, terwijl we de periode achter ons nog moesten verwerken.

Ik voelde mij schuldig, omdat míjn lichaam mij in de steek had gelaten, ook al wist ik rationeel wel dat het echt een kwestie van pech was.

Ik was ook hyperalert, ging veel vaker bij mijn kindje kijken of hij nog wel ademde, omdat ik geen monitor had om naar te kijken (dat ik een verpleegkundige achtergrond heb, hielp mij daarbij ook niet).

 

Ik liep zelf vast toen ik weer aan het werk ging. In het begin vond ik het wel fijn, die afleiding. Maar mijn lichaam was het daar niet mee eens en zette mij op een gegeven moment stop.

Toen was het zoeken naar een professioneel hulpverlener die begreep wat ik had doorgemaakt. En die kon ik dus in mijn omgeving niet vinden. Ik weet zeker dat het mij heel erg geholpen had om met mijn verwerking aan de slag te gaan met iemand die had gevoeld wat ik voelde. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen, maar ik zocht juist een professional.

 

Inmiddels is alles nu echt goed gekomen. Natuurlijk zijn er nog wel zorgen, want de lange termijn effecten van vroeggeboorte zijn er nu eenmaal. Maar verder mogen we echt dankbaar zijn dat onze zoon het zo goed doet.

In contact met anderen

Mensen omschrijven mij als een nuchter persoon, die met haar beide benen op de grond staat. Mensen om mij heen zien mij als een denker, die weloverwogen haar beslissingen neemt. Eigenschappen die ik graag inzet tijdens een traject met jou.

Daarnaast ben ik empathisch, toon ik betrokkenheid en ben ik authentiek. Bij mij geen mooie praatjes met valse beloftes. Ik ben in mijn contact met jou eerlijk en oprecht: wat je ziet is wat je krijgt.

 

Ik ben op mijn gelukkigst wanneer ik één op één mensen kan begeleiden naar een gegroeide versie van zichzelf. Ik ben in mijn element als ik door middel van diepgaandere gesprekken tot de kern van een probleem kan komen, zodat er ruimte ontstaat voor groei. Het hoe en waarom mensen doen wat ze doen, intrigeert mij enorm, vooral omdat er (bijna) altijd een goede intentie zit achter het gedrag van mensen.

 

Ik was voor de zwangerschap van de jongste al begonnen met de opleiding tot psychosociaal counselor. Nu ik al een tijdje mijn eigen praktijk heb, wil ik heel graag mijn kennis en eigen ervaring inzetten om jou als ouder van een te vroeg geboren kindje te begeleiden bij jouw hulpvraag.

 

Ik kijk naar jou vanuit een holistische benadering. Een mens is meer dan zijn lichaam of psyche alleen. Ik geloof erin dat hoofd, hart en lijf met elkaar verbonden zijn en dat dit in balans moet zijn om als mens goed te kunnen functioneren en lekker in je vel te zitten. Ik zet deze visie dan ook in tijdens mijn trajecten, in mijn manier van werken.