Wie is Ursula?

 

Leuk dat je meer over mij wilt weten!

En terecht: je wilt graag weten met wie je van doen hebt nu je deze stap hebt gezet.

 

Een paar korte weetjes over mij:

  • Mijn naam is Ursula Hopman, geboren in 1979 in Naarden als oudste dochter van het gezin waarin ik opgroeide.
  • Naast echtgenote van Floris ben ik moeder van 3 kinderen, met ieder zo hun eigen temperament en karakters. 
  • Ik houd van wandelen, buiten zijn, en nieuwe plekken in de wereld ontdekken. 
  • Mijn ideale start van de dag is in alle rust, met een goede cappuccino, buiten in de tuin of op de veranda.
  • Dit laatste lukt in de praktijk vrij weinig, omdat mijn kinderen vaak eerder wakker zijn dan ik.

 

Hoogsensitief

Als kind was ik een gevoelig meisje, met een intense binnenwereld. Ik werd door mijn ouders en leerkrachten verlegen of 'einzelgänger'  genoemd. 'Speelt het liefst alleen,' was erg op mij van toepassing. Ik kon helemaal verdwalen in mijn gedachten, was veel bezig met schrijven en muziek en ook was ik graag in de natuur.

Ik voelde mij nooit echt begrepen, want het begrip hoogsensitief was vroeger nog erg onbekend. Daardoor werd ik erg onzeker.

 

Ik kon en kan nog steeds goed observeren. Ik sta in een grote groep het liefst aan de zijlijn, om te beschouwen, zien wat er gebeurt, voelen welke stemming er hangt. Ik ben nog altijd sfeergevoelig en voel het aan als er iets in de lucht hangt, wat onbesproken is. Dat dit hoogsensitiviteit (hooggevoeligheid) genoemd wordt, heb ik pas ontdekt toen ik ver in de twintig was en ik het boek van Elaine Aron las.

Mijn keerpunt

Als moeder ben ik ervaringsdeskundig op het gebied van vroeggeboorte. Onze jongste is met 27 weken en 3 dagen in het AMC geboren en heeft ruim drie maanden in het ziekenhuis gelegen. Een enorm heftige zeg maar gerust, traumatische gebeurtenis, waarin ik op overleefstand stond.

Eenmaal thuis werd er verwacht dat ik mijn leven 'gewoon' weer oppakte, dus ruimte om de heftige tijd te verwerken, was er niet. Of nam ik niet.

Ik voelde mij schuldig, omdat míjn lichaam mij in de steek had gelaten, ook al wist ik rationeel wel dat het echt een kwestie van pech was.

Ik was ook hyperalert, stond continu 'aan', mijn lontje werd steeds korter en ik kon weinig hebben.

Ik liep echt vast toen ik weer aan het werk ging. In het begin vond ik het wel fijn, die afleiding. Maar mijn lichaam was het daar niet mee eens en zette mij op een gegeven moment stop. Ik was de verbinding met mijzelf en mijn gevoel volledig kwijt, waardoor ik ook niet goed meer in staat was om goed in verbinding met mijn omgeving te staan. Ik deed alles op de automatische piloot. Het leek alsof ik verdoofd was. Dit trok ook een behoorlijke wissel op de relatie met mijn man. We waren elkaar echt een tijdje kwijt, alsof we allebei een andere weg aan het bewandelen waren.

 

Stapje voor stapje, en met professionele hulp, kon ik weer bij mijn gevoel komen en leerde ik weer contact te maken met mezelf.

Nu is het inmiddels acht jaar verder en ben ik weer écht mezelf! En ik ben heel goed in staat om anderen te begeleiden in hun proces van weer contact met zichzelf krijgen.

In contact met anderen

Mensen omschrijven mij als een nuchter persoon, die met haar beide benen op de grond staat. Mensen om mij heen zien mij als een denker, die weloverwogen haar beslissingen neemt. Eigenschappen die ik graag inzet tijdens een traject met jou.

Daarnaast ben ik empathisch, toon ik betrokkenheid en ben ik authentiek. Bij mij geen mooie praatjes met valse beloftes. Ik ben in mijn contact met jou eerlijk en oprecht: wat je ziet is wat je krijgt.

 

Ik ben op mijn gelukkigst wanneer ik één op één mensen kan begeleiden naar een gegroeide versie van zichzelf. Ik ben in mijn element als ik door middel van diepgaandere gesprekken tot de kern van een probleem kan komen, zodat er ruimte ontstaat voor groei. Het hoe en waarom mensen doen wat ze doen, intrigeert mij enorm, vooral omdat er (bijna) altijd een goede intentie zit achter het gedrag van mensen.

 

Ik was voor de zwangerschap van de jongste al begonnen met de opleiding tot psychosociaal counselor. Nu ik al een tijdje mijn eigen praktijk heb, wil ik heel graag mijn kennis en eigen ervaring inzetten om jou te begeleiden bij jouw hulpvraag.

 

Ik kijk naar jou vanuit een holistische benadering. Een mens is meer dan zijn lichaam of psyche alleen. Ik geloof erin dat hoofd, hart en lijf met elkaar verbonden zijn en dat dit in balans moet zijn om als mens goed te kunnen functioneren en lekker in je vel te zitten. Ik zet deze visie dan ook in tijdens mijn trajecten, in mijn manier van werken.