Hoe kom je weer tot rust?

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 10:45

Waaraan merk jij dat je uit je doen bent?

Ieder mens heeft wel eens dagen dat hij niet lekker in zijn vel zit en sneller uit zijn doen is.

Daar kunnen allerlei redenen voor zijn:

  • Het loopt niet lekker op het werk vanwege allerlei deadlines of zaken die geregeld moeten worden of net even anders lopen dan je had gepland
  • Je partner en jij hebben ruzies of discussies en het lijkt wel alsof jullie op een ander level met elkaar proberen te communiceren
  • Of je kinderen worden ziek, net nu jij eindelijk een paar dagen voor jezelf had gepland.

 

Voor jou, als vader of moeder van een te vroeg geboren kindje, kunnen er ook andere oorzaken meespelen, waardoor je uit je doen bent.

Bijvoorbeeld omdat je kleine bijna jarig is en er daardoor weer allerlei luikjes geopend worden, die je angstvallig had afgesloten. Of omdat hij, niet gek in deze tijd van het jaar, ziek wordt en je direct alert bent of hij niet benauwd is.

Er komen allerlei emoties los, waardoor bij jou de spanning toeneemt en je in de actiestand komt te staan, alsof er ieder moment weer iets kan gebeuren met je kind.

 

Bij mij gebeurde het laatst weer, toen mijn zoon met BPD* koorts kreeg, hevig begon te hoesten en er een longontsteking werd geconstateerd. De veelvuldige bezoekjes aan de huisarts, omdat de antibiotica maar niet aansloeg, leverde al enige spanning op. Ik lette continu op zijn ademhaling, die misschien wat versneld was, maar niet met de voor hem bekende 'intrekkingen.'

Toen de huisarts bij het derde (of vierde, kan ook) bezoek vertelde: "Ik ga even overleggen met de kinderarts," gingen bij mij die luikjes weer open. In mijn hoofd was ik alweer allerlei zaken aan het 'regelen' voor het geval hij moest worden opgenomen. Tegelijkertijd merkte ik aan mezelf dat het huilen me nader stond dan het lachen. Het 'daar gaan we weer' ging door mijn hoofd. Ik ging al in de actiestand, terwijl er op zich nog niets aan de hand was, er was nog helemaal geen sprake van een ziekenhuisopname. En dat werd het ook niet, hoewel we wel even naar de spoedeisende hulp moesten, omdat ze hem wilden zien.

 

 

Wat gebeurt er op zo'n moment nu precies en waarom heb je daar niet altijd grip op?

Het in die actiestand komen, en er soms ook in blijven hangen, terwijl er niets aan de hand is, is een mechanisme van jouw brein, waar je in eerste instantie niets aan kunt doen. Het gebeurt en in sommige gevallen is dat juist heel nuttig.

 

Vergelijk het maar met een rookmelder:

Als de rookmelder af gaat, omdat er brand is in huis, dan is het heel effectief dat die rookmelder gaat loeien. Maar als er alleen iets aanbrandt in de keuken, omdat je vergeten was het gas uit te zetten, en die rookmelder blijft maar loeien, ook al heb je het gas allang uitgezet, dan wordt het minder effectief.

Dit is hoe jouw brein dan ook werkt: Een deel van jouw brein denkt: ER IS GEVAAR! OPLETTEN! Terwijl er feitelijk nog niets gebeurt. Maar ondertussen gebeurt er wel van alles in jouw lijf, waardoor je in die actiestand komt én er soms in blijft hangen.

 

Dus: soms raakt jouw innerlijke rookmelder van slag, terwijl er nog helemaal niets aan de hand is, waardoor jij onnodig uit je doen raakt. Dat kost jou enorm veel energie, waardoor je op den duur uitgeput raakt.

Wat kun je doen om weer tot rust te komen?

Goed om te weten wát er precies gebeurt, maar wat kun je doen om tegen jouw lijf en brein te zeggen: Het is oké joh, ik heb het gas al uitgezet!

Dat begint met een stukje bewustwording bij jezelf. Weten wat er gebeurt en waarom is soms al genoeg om tot rust te komen.  Dat is soms best lastig, om van jezelf te constateren, maar misschien is er iemand in je omgeving die jou daarop kan attenderen. En weet ook: op een gegeven moment ga je de signalen eerder herkennen.

 

Er kunnen verschillende manieren zijn om weer tot rust te komen, om die rookmelder weer uit te zetten.

En dat is ook nog eens per persoon verschillend.

Bij de een helpt het om een stukje te gaan wandelen, bij de ander helpt het luisteren naar (rustige) muziek en bij weer iemand anders helpt het om een tijdje heel bewust met de ademhaling bezig te zijn of om een vriend of vriendin te bellen.

Je kunt de manieren om tot rust te komen ook koppelen aan je zintuigen. Vaak heeft ieder mens een bepaalde voorkeur voor een zintuig.

Luister je liever naar muziek (horen) of kijk je liever even tv (zien) om weer tot rust te komen?

Heb je liever een warme, zachte deken om je heen (voelen) of drink je liever een kop kruidenthee (proeven).

Op deze site staat ook een oefening, om je weer even bewust te worden van je lijf. Klik hier voor de oefening.

 

Weet je niet zo goed wat jou helpt, of lukt het je niet om tot rust te komen?

Maak dan een afspraak voor een Gratis Verkennend Gesprek of meld je aan voor een traject met mij, zodat je weer tot rust kunt komen en je weer beter in je vel zit.

 

 

*BPD (broncho pulmonale dysplasie) is een longaandoening die mijn zoon heeft opgelopen als gevolg van heel lang extra zuurstof nodig hebben)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.