Knopen doorhakken: Waarom is dit zo lastig?

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 11:55

Ben jij iemand die gemakkelijk beslissingen neemt?

Of ben je de eeuwige twijfelaar die maar niet tot een besluit kan komen en dit liever aan anderen over laat?

Of misschien zit je er tussen in en neem je gewoon tijd om de zaken goed te overdenken, voordat je weloverwogen een knoop doorhakt.

Voor alle drie valt iets te zeggen.

Iemand die gemakkelijk de knoop doorhakt, beslist vaak met zijn gevoel, zonder bij de consequenties stil te staan. Behoor je tot de categorie die de tijd neemt om over een beslissing na te denken en dan zegt "Dit ga ik doen!" dan heb je meest waarschijnlijk gekozen voor de oplossing die het meest aantrekkelijk is en ook nog goed valt te realiseren. Dan kies je met zowel je gevoel als je verstand.

 

Maar wat als je maar blijft wikken en wegen, beslissingen uitstelt en daardoor niet verder komt?

Grote kans dat er dan, onbewust of bewust, een reden is waarom je niet tot een besluit kunt of wilt komen.

Want hoewel de huidige situatie misschien niet ideaal is, weet je wel waar je aan toe bent en dat is misschien prettiger dan ergens voor gaan zonder te weten wat de consequenties zijn. Onzekerheid is een lastig iets en in onzekere tijden is het fijn om aan bepaalde zaken vast te kunnen houden. Ook als ze minder prettig zijn. 

Of je stelt de bekende 'wat als' vraag:

Wat als ik nu de verkeerd beslissing neem? Wat als ik faal? Wat als...?

 

Nog een stapje verder: misschien heb je nooit geleerd om zelf beslissingen te nemen, omdat vroeger alles voor je werd bepaald.

  • Je moeder bepaalde welke kleding je droeg (en vooral welke niet);
  • Je vader bepaalde met wie je omging (en die jongen van die familie was echt een 'no go');
  • Op school werd beslist dat je beter vakkenpakket A kon nemen, want met vakkenpakket B ging je dat examen echt niet halen.
  • Volgens je oma zou je het fantastisch doen als leerkracht in het basisonderwijs, wat stevig werd beaamd door jouw ouders, zodat je eigenlijk geen 'nee' durfde te zeggen  (terwijl je veel liever naar de politieacademie had gewild).

 

Al met al kunnen er meer oorzaken liggen achter die knopen die je maar niet kunt doorhakken, dan je misschien had gedacht. Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en zijn er manieren om wél tot een beslissing te komen.

Wat hierbij behulpzaam kan zijn, is om vanuit een ander perspectief te kijken naar jouw situatie.

Zet eens de pet op van een goede vriend of vriendin. Hoe zou die naar jouw situatie kijken? Of vraag jezelf af: Waarom houd ik dit in stand? Wat win ik hierbij? Wie heeft hier voordeel bij?

Wanneer vind je dat de situatie is opgelost? Wat is er dan anders?

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je die keuze maakt? En kun je dat ondervangen?

 

Formuleer je probleem of dilemma daarna op een positieve manier, dus niet: Moet ik dit of moet ik dat? Maar: Hoe kan ik…..?

 

Daarna ga je nadenken over oplossingen. Wees lekker creatief met de invulling daarvan.

Bijvoorbeeld: Hoe zou je neefje van vijf jaar dit oplossen? Wat zou Mahatma Gandhi hebben gedaan? Wat zou je keuze zijn als je NU moest beslissen? Wat zou jouw 85-jarige buurvrouw doen?

 

Uiteindelijk kom je tot de beslissing die het beste bij je past. Of je beslist dat je niet beslist, maar dan heb je er in ieder geval een besluit over genomen. :-)

 

Of besluit je dat je met iemand wil sparren over jouw situatie? 

Neem dan gerust contact met mij op!

 

Psycholoog Jolet Plomp heeft een stappenplan ontwikkeld met tools om beslissingen gemakkelijker te maken. In dit blog staan enkele elementen daarvan. Ze schreef ook het boek: "Beslissen doe je zo!"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.