Hoe blijf ik in het hier en nu?

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 09:41

Kom uit je hoofd!

Als jij iemand bent die voortdurend in je hoofd zit en maar niet kunt stoppen met piekeren, dan weet je hoe vermoeiend het kan zijn. Het lijkt soms alsof je gedachten nooit stoppen en je stressniveau altijd hoog is. Dat kost je bakken met energie. Kan dat ook anders?

Jazeker, dat kan. Het is mogelijk om rust te vinden, zelfs te midden van de chaos waarin je nu lijkt te verkeren. Hoe? Het antwoord klinkt heel simpel, en dat is het ook: Door in het hier en nu te blijven.

Tja, denk je misschien, was dat maar zo simpel. Dan was ik nu vast niet zo'n piekeraar!

 

Ik probeer je in dit blog uit te leggen dat het niet moeilijk hoeft te zijn, maar dat het misschien wel wat oefening vereist.

 

Wat betekent 'in het hier en nu' blijven?

In het hier en nu blijven betekent simpelweg bewust zijn van het huidige moment. Het gaat erom je aandacht te richten op wat er nu gebeurt, in plaats van te piekeren over wat is geweest of te stressen over wat nog moet komen. Zonder oordeel kijken naar wat er is, wat je lichaam aan signalen geeft en hoe je daarnaar kunt luisteren.

Dit kan je helpen om je stressniveau te verlagen en een gevoel van kalmte te ervaren. Je leert als het ware jezelf te reguleren, zodat je kunt ontspannen.

 

Waarom is dit zo belangrijk?

Wanneer je constant in je hoofd zit, blijft je stressniveau hoog. Dit kan leiden tot allerlei problemen, zoals angst, slapeloosheid en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierspanning. Ongetwijfeld heb je daar al ervaring mee.

Door in het hier en nu te blijven, geef je jezelf de kans om te ontspannen en je stress te verminderen.


Hoe kun je dit doen?

Hieronder een paar oefeningen die je kunt doen om je bewust te worden van het hier en nu. De sleutel is: Herhalen om je de oefeningen eigen te maken. En: ervaren wat het beste bij je past. De ene persoon reageert heel goed op een ademhalingsoefening, de ander concentreert zich liever op de zintuigen. Niets is fout, het gaat om wat er bij jóu past.

  1. Ademhalen: Een simpele maar effectieve manier om in het moment te komen, is door je te concentreren op je ademhaling. Adem diep in door je neus, houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je mond. Doe dit een paar keer en merk hoe je geest rustiger wordt.

  2. Voel je lichaam: Sluit je ogen en voel je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog. Hoe voelt elk deel van je lichaam aan? Doe dit zonder te oordelen, gewoon observeren.

  3. Gebruik je zintuigen: Kijk om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Door je zintuigen te gebruiken, breng je jezelf terug naar het huidige moment.

  4. Ga naar buiten: Maak een wandeling en let op het gevoel van je voeten op de grond, de lucht op je huid en de geluiden om je heen. Dit helpt je om je gedachten even los te laten en gewoon te zijn. Hierbij kun je ook je zintuigen prikkelen: noem tijdens het wandelen maar eens vijf dingen op die je ziet, vier dingen die je hoort, drie dingen die je voelt, twee dingen die je ruikt en een ding dat je proeft. 

  5. Wees dankbaar: Neem elke dag even de tijd om na te denken over dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn, zoals een lekkere kop koffie of een glimlach van een vreemde. Dankbaarheid helpt je om je aandacht te richten op de positieve dingen in je leven. Sommige mensen houden een dankbaarheidsdagboek bij. Iedere dag twee of drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, geeft op den duur een schat aan positieve energie.


Integreren in je dagelijks leven

Probeer deze oefeningen eens toe te passen in je dagelijks leven, maak er een nieuwe gewoonte van. Het kan in het begin een uitdaging zijn, maar met oefening zal het steeds makkelijker worden. Door in het hier en nu te blijven, kun je leren jezelf te ontspannen en kalmeren, zodat je meer positieve energie ervaart. Dat levert je een hoop op, zodat je minder vermoeid bent en de uitdagingen waar je voor staat beter kunt hanteren.

 

Hulp nodig?

Lukt het je niet om deze oefeningen toe te passen, omdat je merkt dat er dingen zijn die je blokkeren? Zit je zo vast in je hoofd, dat je niet weet hoe je moet beginnen?

Vraag dan een Gratis Groeisessie aan, zodat ik met jou een start kan maken en we samen kunnen ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.