Valentinus

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 10:00

14 februari, Valentijnsdag….

Wat betekent deze dag voor jou?

Stuur jij een kaartje zonder afzender naar je geheime liefde?

Of ga je juist op deze dag met je openlijke liefde iets romantisch doen?

Of doe je er niet aan mee?

 

Voor mij betekent 14 februari tegenwoordig niet veel meer dan een commerciële dag die ooit in het leven is geroepen om geld mee te kunnen verdienen.

Lekker sarcastisch, ik weet het, en vooral een goede motivatie om er niet aan mee te doen.

Maar eerlijk is eerlijk: als jonge puber heb ik wel degelijk anoniem kaartjes gestuurd naar mijn geheime liefdes.

 

Wat is eigenlijk de oorsprong van Valentijnsdag? vroeg ik mij af.

Zoekend op het wereld wijde web, kom ik een aantal websites tegen, die uitgaan van min of meer hetzelfde verhaal:

In de 3e eeuw na Christus was er een Romeinse priester, Valentinus. Er was in die tijd een keizerlijk verbod om soldaten in de echt te verbinden, omdat men dacht dat vrijgezelle mannen eerder bereid waren te sterven voor hun land dan gehuwde mannen. Valentinus was echter van mening dat liefde alles overwon, en daarom zou hij in het geheim toch een aantal soldaten met hun liefde hebben getrouwd. Toen de keizer daar achter kwam, werd Valentinus als martelaar ter dood gebracht op, jawel, 14 februari 269. Hij werd later heilig verklaard en zo is 14 februari de dag van Sint Valentijn.

 

Of dit verhaal echt klopt, is men nooit te weten gekomen. Het klinkt in ieder geval lekker dramatisch, dus genoeg reden om deze dag in ere te houden, voor een aantal mensen dan.

Los van de vraag of Valentijnsdag een commerciële dag is die je wel of niet zou moeten vieren (lekker zelf weten) is het natuurlijk heel mooi dat de liefde zo gevierd wordt. We mogen er best wel wat meer bij stil staan, in deze wereld waarin zoveel ellende gaande is.

 

Maar.... Waarom doen we dat niet gewoon iedere dag?

Je liefde voor iemand uitspreken (anoniem of niet) kan ook in het klein, in de zin van: iets doen voor een ander zonder daarvoor iets terug te verwachten. Stel je voor dat we allemaal iedere dag, en vooruit; speciaal op 14 februari, iets kleins doen voor een ander! Dan geef je een stukje van jouw liefde door en wordt de wereld misschien een klein beetje mooier.

Bijvoorbeeld:

  • Een lief kaartje voor die buurtbewoner die nooit bezoek ontvangt;
  • Een boodschap doen voor je zieke buurvrouw;
  • Iets te eten kopen voor die dakloze man op de hoek van de straat;
  • Die alleenstaande moeder van verderop een keer aanbieden om een middagje op de kinderen te passen, zodat ze even tijd voor zichzelf heeft;
  • Een praatje met die man die een tijdje geleden zijn vrouw is verloren.

 

Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Niet per se die giga bos bloemen of mega doos bonbons. Geen etentje bij kaarslicht of een romcom op de bank. Juist iets kleins is genoeg. Een beetje naastenliefde heeft nooit iemand kwaad gedaan.

En dan krijgt die Valentinus ook nog eens zijn gelijk: Liefde overwint alles!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.