Geluksmomentjes

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 14:00

Kun jij ook zo genieten van kleine dingen?

Ik merk dat ik de laatste tijd vaker probeer stil te staan bij de kleine dingen, waar je normaal gesproken zomaar aan voorbij kunt gaan,  als je je laat meeslepen door de waan van de dag, maar die wel de moeite waard zijn.

 

En die waan van de dag kennen we allemaal wel, denk ik. Werk, kinderen, speelafspraakjes, je partner die thuiskomt en zijn/haar belevenissen met je wil delen, terwijl jij probeert een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. En voor je het weet, is de dag voorbij en denk je: 'Heb ik vandaag eigenlijk wel één moment gehad waarop ik genoten heb?'

Natuurlijk kun je op het moment dat je de vraag stelt, daarbij eens stilstaan en proberen je die momenten voor de geest te halen. Dat levert je soms best mooie inzichten op.

 

Hoe fijn zou het zijn als je juist ín dat bewuste moment op zo'n dag eens op de rem kunt trappen om letterlijk stil te staan en zo'n geluksmomentje, zoals ik ze graag noem, met al je zintuigen te ervaren en tot je door te laten dringen.

Een voorbeeld: ik ging laatst, zo ongeveer onder dwang van mijn jongste zoon, mee naar 'het veldje' om te gaan voetballen. We liepen naar buiten en terwijl ik langs ons voortuintje liep zag ik het opeens. Ik riep mijn kinderen en wees: "Kijk, ik zie een krokus tussen de tegels doorschieten. Weet je wat dat betekent? De lente komt eraan!" Mijn middelste en jongste bewonderden het tere bloemetje totdat mijn dochter wees: "Kijk, ik zie ook een sneeuwklokje. Kijk, daar!"

Zo'n moment, waarop ik de eerste tekenen van de lente zag en mijn kinderen daarvan bewust kon maken, was voor mij zo'n geluksmomentje om bij stil te staan en ervan te genieten.

 

Dit soort momenten blijken best wel een groot effect op je gezondheid te hebben en je gevoel van welzijn. Ze helpen je ook om grotere tegenslagen beter het hoofd te kunnen bieden. Psychologie Magazine schreef er een artikel over, met een aantal tips die je kunnen helpen om meer van dit soort lichtpuntjes te ervaren.

 

Ik weet van mezelf dat ik meestal erg blij wordt van het in de natuur zijn. Bos, strand of simpelweg bij ons in de tuin wanneer alle bij-vriendelijke bloemen weer in bloei zijn, geven mij een energie boost waar ik echt even op kan teren.

Maar ook het eerste kopje koffie bij ons op de veranda, als het zonnetje schijnt en ik in mijn stoel zit op net dát plekje waar ik beschut zit tegen de wind, ervaar ik als een heerlijk moment van de dag. Dan maakt het me niet uit dat ik daarna toch echt weer aan het werk moet, of dat mijn kinderen mijn aandacht opeisen. Dát momentje kan niemand dan meer van me afpakken.

 

Wat zijn voor jou kleine lichtpuntjes of geluksmomentjes?

Kun je nog genieten? Of merk je dat je dit juist lastig vindt?

 

Neem contact op als je hierover in gesprek wilt!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.